Födelsevrålet!

Äntligen börjar någonting att hända. Äntligen börjar kvinnor som är trötta på att förlossningsvården ser ut som den gör att mobilisera sig. Äntligen kommer det fram fler kvinnor som är lika förbannade som jag!

Födelsevrålet är ett uppror som startade i samband med att beskedet om nedläggningen av BB Sofia och BB Södra var ett faktum. Något som i slutändan innebär att 5000 förlossningsplatser i Stockholm försvinner. Min första fråga blir då: Var ska dessa kvinnor föda sina barn? Vi har redan nu en förlossningsvård som går på knäna. I Stockholm drabbas nära åtta procent av förstföderskor av svåra bristningar (detta kommer inte som en överraskning om du läst min blogg förut). Kommer dessa siffror att förbättras om 5000 förlossningsplatser saknas? Jag är ingen expert, men jag tvivlar på det.

Mia skriver ett fantastiskt blogginlägg om den förändring som behöver ske inom svensk mödravård i stort (Mia skriver en hel del intressant på sin blogg Baking Babies). Hon skriver bland annat att “Det finns högskolekurser om ”Harry Potter och hans världar” men inga högskolekurser för fysioterapeuter som vill arbeta med bäckenbotten, knipövningar, vaginala bedömningar och kvinnor med underlivssmärta.” och det, menar jag, visar tydligt på de felprioriteringar som finns i vårt samhälle idag.

En annan kvinna, Jenny Aakula, har gått så långt att hon gjort en DO-anmälan i samband med att hon inte fått den vård hon haft behov av efter sina graviditeter. Läs mer om Jenny på mama.se eller på corren.se!

Det är så befriande att se och höra hur även andra kvinnor har fått nog.

För hur sjukt är det egentligen att det ska sparas in på något som för de flesta kvnnor är en av de mest smärtsamma, känslomässigt krävande, fysiskt och psykiskt påfrestande upplevelserna i livet?

Förlossningsvården måste få kosta pengar. Att gå med förlust i ett sådant sammanhang borde inte vara ett problem, det viktigaste är väl ändå att vi har hela och friska mammor och barn?

Sedan har vi ju Hanna. Starka och modiga Hanna som nyligen utfört sin 21:a operation sedan hon födde barn för fyra år sedan. Vilken kvinna. Läs hennes historia och försök sedan att berättiga nedskärningarna i förlossningsvården.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s