Hur ska det här sluta?

Nu är det snart sommar och som vanligt går förlossningsvården på knäna. BB Sophia stängde för ett par dagar sedan och häromdagen nekades en kvinna plats på Södertälje sjukhus vilket ledde till att hon födde sitt barn en bil på Essingeleden.

I sommar är det två år sedan jag födde mitt barn mitt i vad som blivit en traditionell sommarkris på BB. Jag är glad att det var den sommaren jag födde och inte den här sommaren, för den här är värre. Nu saknas de förlossningsplatser som både BB Sophia och Södra BB erbjöd.

Det må saknas bevis för att personalbristen hänger ihop med antalet allvarliga bristningar, då alla kvinnor har med en barnmorska vid utdrivningsfasen av förlossningen. Men om dessa barnmorskor är stressade över det faktum att de har ytterligare en mamma att ta hand om, i ett annat rum, med andra förutsättningar och det dessutom står flera andra mödrar i kö för att få komma in och föda sina barn, kan då inte beslut stressas fram och skador inträffa? I mitt fall minns jag att de uttryckligen sade att “de trodde att det här skulle ta tid” när vi kommit in till förlossningen – vi fick också lära oss under förlossningsföreläsningarna att barnmorskorna hade hand om två kvinnor som befann sig i olika skeden i sitt förlossningsförlopp, samtidigt. Men alla kvinnors förlossningsförlopp ser inte likadant ut. Vi är inte alla stöpta i samma mall. Och det är häri problemet ligger.

Detta leder oss fram till problemets kärna och ett ämne jag kommer att återkomma till. Somar Al Naher uttryckte det fantastiskt bra i sin ledarkrönika på Aftonbladet igår:

 Förlossningsvården är ett sorgebarn. Under lång tid har kvinnovården inte ­prioriterats. Det har varit viktigare med jobbskatteavdrag och annat som fram­förallt gynnat män. Och det är väl det som allting kokar ner till i slutändan. Krisen inom BB är återkommande därför att den antagligen främst drabbar kvinnor. De som föder barnen är kvinnor och majoriteten som arbetar inom förlossningsvården är ­kvinnor. Man skulle kunna säga att den som vill veta hur kvinnor har det i ett land ska ­kika in i en förlossningssal. Vården säger ­något om hur högt ett samhälle värderar kvinnor och i slutändan liv.

 

Läs. Låt det sjunka in.

Vi hörs igen. Snart.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s